7 февруари 2016 г.

Generation Z

Първо, да уточня, че в статията ще говоря за поколението ('95 - '01), което старите кучета като мен, наричаме - новото поколение.

Първо общ план:


Шири се представата, че младите са необразовани, немотивирани, без морал и ценности; момичетата ги наричат кифли или в по-брутално - коври; а момчетата - меки китки или педали.


Няма да опитвам нито да потвърждавам, нито да отричам това изявление. Чисто и просто ще споделя опита си с тийнейджърите или както се казва на български - младежите.


Мога смело да твърдя, че познавам много добре около десет тийнейджъра, а повърхностно над 100. Създавал съм групи във фейсбук, реални клубове в Младежки дом. Имаше период, в който редовно ходех по училищата и правех презентации или помагах на учителите.


Моите наблюдения:


Да, някои от младите са демотивирани. Защо? Защото всичко им се дава на готово БЕЗ ДА ГО ЗАСЛУЖАТ:

- Тате, искам новия айфон!
- Заповедай, дъще!

- Мамо, купи ми нов лаптоп, за да играя на новата игра! 

- Ето хиледарка сине, купи си, аз не разбирам.

Не е виновна училищната система. Е, не е виновна САМО тя.


Младите трябва да се научат, че ако искат нещо, трябва да се трудят упорито, обикновено с години, за да го получат. Знаете ли кой ми каза това? Едно момиче в 10 клас. То каза - знанието без усилие е безполезно. Не бях се замислял дотогава.


Да, някои от младите са неграмотни. Защо?


Ами и ти да пишеш на ден по 10000 реда на маймуница, при положение, че айфона ти поддържа кирилица, ще пишеш "az sam na pat kam teb", а пък ако все пак я включиш, тъй като бутоните са си същите, ще излезе "аз сам на пат кам теб". 

Да живее родното образование!

Да, някои от младите са неориентирани. Защо?


Хиляди терабайти информация ни заливат всеки ден. Телевизия, радио, телефони, лаптопи, стационарни компютри, това е нестихващ океан от информация, в който плуваш всеки ден, опитвайки се отчаяно да стигнеш до повърхността и да си вземеш дъх. Неориентирани са, защото имат стотици оферти за училища, а не им се учи. Фейсбук има много предназначения, както и интернет, между другото, но това ново поколение го използва само за едно - забавление.


На младите хора им е скучно. 

Те имат твърде много забавления и вече са преситени. 


Що се отнася до морал и ценности, нито едно от момичетата, които познавам и с които съм обсъждал тези неща - а те са може би няколкостотин, не е показвало и бледи наченки на липса на морал. 

А мъжете - мъжете преувеличават всичко ;)

Да, млади са, правят секс, често от глупост, често от любопитство. Какво, ние нима не сме били като тях? И защо обвиняваме цяло поколение, половин век след сексуалната революция, че прави секс? С какво право?


Ами въведете час по сексология, назначете доктор сексолог на щат в училището, водете ги на прожекции. Раздавайте им презервативи. Не се опитвайте да ги ограничите или да им припишете вина. Няма нищо лошо в секса. Той е здраве. Вие искате децата ви да са здрави и да се развиват пълноценно, нали?

Аз бих искал това за моите деца.


А сега моят опит:


Тези двайсетина тийнейджърки, които познавам са - умни, съобразителни, амбициозни, сериозни, красиви, упорити, интелигентни и интересни.

Повечето от тях вече учат или се надяват да учат в чужбина. Ето, те са си намерили цел и я изпълняват. И за това, ги уважавам повече от много хора на моята възраст.


Затова, моля ви, не съдете за всички млади по няколко келемета, които висят по кафенетата с цигара в ръка. Да, има и ще има и такива. Но не всички. 



Не всички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар