10 февруари 2016 г.

Теория за връзките

Връзките между хората се подчиняват на законите на Нютон за всеобщото привличане.
Забравили сте ги? Припомням:

Всяка материална точка привлича всяка друга материална точка със сила, насочена по правата, пресичаща двете точки. Тази сила е пропорционална на произведението от двете маси и обратно пропорционална на квадрата на разстоянието между материалните точки, или казано по друг начин: "Всички тела във Вселената се привличат със сила F, която е правопропорционална на произведението от масите на телата (m1 и m2), и обратнопропорционална на квадрата от разстоянието (r) между тях":


Какво общо има това с Пешо от фитнеса дето вчера се натискахме?


Добър въпрос, кифло нещастна!



Връзките между телата зависят от неща като маса, сила и разстояние.

При хората нещата са подобни, но неизмеримо по-сложни.

Да вземем един пример. Ето го Иван. Ето я Мария.

Срещат се в дискотека, здраво подпийнали и се озовават в хотел.
Сега да разгледаме няколко възможности.

1. Иван е играч.

- Сори, Миме, трябва да излизам, имам ранно съвещание утре сутрин. Ще ти се обадя.

Всички знаем какво значи това.


Но пък Мимето не е просто кифла. Тя чака с дни пред телефона, реве, тръшка се, нервничи.

Мимето е земята, а Иван - Слънцето. Слънцето има голяма маса, тоест, Иван явно притежава качества, които Мимето намира за привлекателни. Тя се върти около него, непрекъснато търси внимание. А тя от своя страна - като земята, няма как да не му е оказала влияние. Но "играчите" не се влияят от нормалните качества. Освен това тя е на десетки километри от него физически и сигурно на парсеци психически, което е важно за степента на привличане.


2. Двамата се влюбват

Може би сте чували за двойните звезди. Ако Иван и Мария се обичат като двойна звезда, тогава краят ще е грозен. Като Яворов и Лора. Макар че тя му се е натресла и може би по-удачен пример е Ромео и Жулиета... Или Скарлет и Рет. Но да се върнем на звездите:

a) Ако се привличат горе-долу еднакво и единия не е прекалено обсебен, тогава няма проблеми. Много двойни звезди живеят повече и от слънцето ни - и съответно еквивалентните връзки са най-стабилни и дълготрайни.


b) Да разгледаме обаче случаят на Яворов и Лора - Лора го е искала, тя го е ревнувала, тя е е самоубила, подтиквайки го към същото. Ако ги сравним със звезди, тогава Яворов - известен поет и революционер, би бил нещо подобно на червен гигант, а Лора, по-малка звезда. Както и при небесните тела, разстоянието има значение. Когато орбитират един до друг, Лора започва да го изсмуква... двете звезди обменят маса, с което се доближават до естествения си край - супер нова и черна дупка. Няма да навлизам в подробности, може да прочетете и сами.


Сега едно обобщение.


Когато споделиш нещо с друго човешко същество, без значение дали ще е

- спомен
- вечеря
- леглото
- виц
- десет години от живота си
ти осъществяваш двустранна връзка с него. И ако тази връзка беше винаги еквивалентна, това щеше да бъде прекрасно. И нямаше да има разбити сърца и семейства. И когато си намериш приятел, той ще ти е толкова верен, колкото и ти - на него. Или когато се ожениш, жена ти ще те обича еднакво и ще сте стабилна двойна звезда до края на животите си.

Уви, нито в космологията, нито на земята не е така. Има Червени гиганти, има Жълти джуждета като нашето слънце, има планети и астероиди. Това, което мога да ви посъветвам е, ако сте от най-ярките звезди, не се занимавайте с планети или астероиди, освен ако не искате да ви се лепнат до края на живота. Ако пък сте звезда от спектрален клас А, ви съветвам да се съберете с някоя от В или F. Добре де, добре спектрални класове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар