6 февруари 2016 г.

СПИН

СПИН - Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност


Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира. В България с ХИВ живеят 4 хиляди души, 3 хиляди от тях не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.        Какво трябва да се знае за СПИН?


СПИН е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда клетъчния имунитет и се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. То се предизвиква от вирус, наречен ХИВ.

Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. Много са носителите на вируса, които години наред не заболяват (възможно е и никога да не заболеят). Но през това време, неподозирайки нищо, те разпространяват вируса, като го предават на други.
СПИН сам по себе си не убива. Но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидния грип може да е смъртоносен.


        Кой се заразява?


        Всеки може да се зарази!

        СПИН не подбира жертвите си и няма особени предпочитания! Не се заблуждавайте, че това е болест на хомосексуалистите и наркоманите! Вирусът не подбира хората по възраст, пол, цвят, сексуална ориентация, икономическо и социално положение.


        Как се предава?


        HIV е изолиран от различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя: 

        - при полов контакт в 80% (хомосексуален или хетеросексуален);
        - при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от болните наркомани;
        - от болната майка на новороденото в 50-60% (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).


Как НЕ МОЖЕШ да се заразиш?

        - Чрез ръкуване, прегръдка или целувка 

        - Чрез кашлица и хрема 
        - При използване на обществен телефон 
        - При посещение в болница 
        - От обща храна, прибори за хранене и чаши 
        - При използване на обществени чешми 
        - При използване на бани и тоалетни 
        - При използване на обществени плувни басейни 
        - При ухапване от комар или други насекоми 
        - При работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора        Какви са симптомите на ХИВ?


        От 1993 година ХИВ-инфекцията е разделена на 3 стадия:

        1. Стадий А – нарича се още безсимптомна фаза. Две (2) до шест (6) седмици от заразяването голяма част от инфектираните може да имат повишена температура, кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, диария и обрив, които преминават бързо. Следва период, който може да продължи с години и заразения да няма никакви оплаквания през това време. 
        2. Стадий В – характеризира се със симптоми, причинени от отслабване на защитната система на човека - недобро зравословно състояние с температура, нощно изпотяване, загуба на тегло, диария. Те продължават повече от един месец и нямат никакво обяснение. Освен това се развиват и различни инфекциозни заболявания (гъбични заболявания на устната кухина и на гърлото или вирусни заболявания).
        3. Стадий С – представлява последния стадий на ХИВ-инфекцията или СПИН в истинския стадий на своето развитие. Причинява се от пълното изчерпване на защитните сили на човека, вседствие на което той започва да боледува тежко от различни заболявания - гъбични и вирусни инфекции, специфични белодробни възпаления, различни форми на туберкулоза, паразитни болести, диария, ракови заболявания на различни органи, мозъчни тумори и други. В повечето случаи болните от СПИН завършват фатално в пълно изтощение.           Винаги ли ХИВ-инфекцията е фатална?


        Не е задължително. Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което почти неминуемо довежда до смърт. Днес обаче съществуват методи на лечение, които забавят развитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.


        Как да разбера дали съм носител на ХИВ?


        Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ, който в България се извършва в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), които се намират най-често в Регионалните здравни инспекции (РЗИ).                              ЛЕЧЕНИЕ
 Съставка срещу СПИН, създадена от американски изследователи, се оказа ефикасна месеци наред у маймуни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това открива перспективи за лечение с продължителен ефект срещу ХИВ.

"Разработихме силен инхибитор с широк спектър на действие срещу ХИВ-1 - основния тип вирус на СПИН в света", заяви ръководителят на изследването проф. Майкъл Фарзан.
Въпросното вещество е плод на няколкогодишни изследвания на института Скрипс във Флорида, финансирани от Американския национален институт по алергии и инфекциозни болести.
"Съставката, кръстена eCD4-Ig, осигурява много силна защита срещу ХИВ", увери проф. Фарзан. Заключенията му са въз основа на експерименти с макаци резус.
Резултатите показат, че една-единствена инжекция със съставката може да защити макаците резус от еквивалента на СПИН у маймуните за период от най-малко 8 месеца.
За да се гарантира този продължителен ефект, eCD4-Ig се комбинира с аденосвързан вирус, който е безвреден, но може да проникне в клетките и да ги накара да произвеждат до безкрайност защитен протеин, за да създадат защита срещу СПИН с продължителен ефект.
След като били лекувани с този коктейл от лекарства, макаци резус били подложени на все по-големи дози от маймунската версияна вируса на СПИН. Нито едно от тези животни не развило болестта, за разлика от маймуните, които не били лекувани с eCD4-Ig и били включени в контролната група.
Резултатите разкриват, че е налице ефикасна защита в разстояние на най-малко 34 седмици,
макар че дозите от маймунската версия на вируса на СПИН били 4 пъти по-големи от онези, които са достатъчни, за да се заразят макаци резус. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Няма коментари:

Публикуване на коментар