17 февруари 2016 г.

Таблети

ТАЗИ СТАТИЯ НЕ Е МОЯ

Таблетът като устройство за въвеждане на информация е известен отдавна (виж Графичен таблет). Последният обаче си остава периферно устройство, докато съвременните таблет компютри имат собствен процесор и операционна система, притежават съвсем различен потребителски интерфейс и са напълно функционални компютри, сравними с лаптоп или нетбук.

Предшественик на съвременните таблети е Tablet PC, въведен от Майкрософт през 2000 и базиран на Windows XP.

Първите таблет компютри са базирани най-често на системата X86, напълно функционални са и използват модифицирана операционна система (като Windows и Ubuntu Linux). Те имат не само физически клавиатура и мишка, но и сензорен екран. Тези таблети имат нужда от стилус за работа с дисплея.

През 2010 г. Apple Inc. пуска на пазара своя iPad. Този таблет е потребителско устройство, предназначено главно за медийно потребление: достъп до интернет, четене на електронни книги, вестници и списания, гледане на снимки и клипове и игри.

От средата на 2010 г. на пазара излизат таблети и на други компании. Сред предимствата на новото поколение таблети е, че дори самите потребители могат да създават приложения за тях.

Таблетите срещу традиционните лаптопи

Предимствата и недостатъците на 2-та типа компютри са много субективни. Неща, които харесват на едни потребители, не харесват на други. Изброените по–долу предимства и недостатъци са основани на най–честите мнения относно таблетите и лаптопите.

Предимства на таблетите:
1. По-леки са.
2. Благодарение на сензорните екрани, в някои случаи работата е много лесна и бърза.
3. По-лесно се въвеждат диаграми и символи.
4. Много потребители смятат за по-забавно използването на стилус и натискането с него върху иконките на екрана в сравнение с работата с мишка; 
5. таблетите са много удобни в някои отношения, в които с нормалните лаптопи е трудно да се работи – например когато потребителят е легнал на диван или легло или работи с 1 ръка.

Недостатъци:
1. По-бавно се въвежда текст. Писането на ръка върху екрана често е по-бавно от въвеждането с клавиатура.
2. С по-слаби характеристика са. Таблетите най-често са с вграден графичен процесор и не са подходящи за „тежки” програми.

Видове таблети

Има няколко вида таблети. Те се различават по външен вид, предназначение и големина.

1. Таблети тип iPad
Тези таблети не разполагат с клавиатура и мишка. Всички функции и програми са достъпни само с натискане с пръст или стилус върху екрана. Тези таблети са с размери между 8,4 и 14,1 инча. Хубавото на този тип компютри е, че имат по-малко движещи се части и не са толкова чупливи. Освен това са леки и удобни за носене.

2. Сгъваеми таблети

Lenovo X61
Таблетите от този тип приличат на нормалните лаптопи. Имат клавиатура. Интересното при тях е, че дисплеят може да се върти на 180 градуса и застава върху клавиатурата. Това тяхно качество ги прави много уязвими. Този въртящ механизъм лесно може да бъде повреден при падане.

Хибридни таблети
Пример за такива таблети са HP\Compaq TC100 и HP\Compaq TC 1100, които имат функции като сгъваемите и като таблетите от типа на iPad. При тях екраните са touch-screen


Видове екрани:

Сензорен екран
Главната характеристика на таблетите е, че при тях входно-изходно устройство е техният дисплей със сензорен екран. Има 2 вида екрани – съпротивителни (Resistive) и капацитивни (Capacitive).

Съпротивителни екрани
Съпротивителните сензорни екрани са пасивни и реагират на всички видове натиск върху екрана. Те позволяват висока степен на точност, но може да изискват калибриране. Благодарение на високата разделителна способност при съпротивителните екрани често се използва стилус. Същевременно възможностите за разпознаване на допира с пръсти, и то едновременно в няколко точки (multi-touch), са доста ограничени, въпреки че съществуват възможности за прилагането му.

Капацитивни екрани
Капацитивните сензорни екрани обикновено разпознават допира по-точно от съпротивителните екрани. Дисплеите от този тип нямат нужда от ползване на стилус. Те разпознават едновременния допир с пръсти в няколко точки. Благодарение на това възможностите за ползване на multi-touch технологията са доста по-големи от тези при съпротивителните екрани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар