7 февруари 2016 г.

Факти за Гугъл

Google (чете се Гугъл) е американска Интернет и софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в Интернет, но притежаваща подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други, като нейната мисия, както е формулирана от компанията, е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки“. Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. Към юни 2013 г. Google има постоянно заети 44 777 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (който е от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). От 15 август 2015 г. главен изпълнителен директор (CEO) е Сундар Пичай (Sundar Pichai).


Доминиращата пазарна позиция на услугите, предлагани от Google води до критика към компанията, свързана с проблеми, включващи неприкосновеност и тайна на личната информация, авторски права и цензура.


Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата „гугол“ (googol), която е математически термин за единица, последвана от 100 нули. Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата „google“ е добавена в Оксфордския английски речник и означава „използване на търсачката на Google за намиране на информация в Интернет“.



Текущото официално лого на Google се използва от 1 септември 2015 г. Компанията сменя логото си месец след мащабна реструктуризация. Новият логотип, както и по-рано, е продуктовият знак на компанията, но шрифтът е без засечки и с малко по-меки цветове, и изглежда по-съвременно. Логото е изпълнено в общ стил с логотипа на Alphabet Inc., компанията, „погълнала“ Google в началото на август 2015 г.


В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при важни събития, като например Олимпийските игри, Google заменя логото си с така наричаните дудли (англ. doodle – небрежна рисунка, драскулка), представляващи илюстрации, анимации или даже малки игри, отнасящи се за даденото събитие. На 24 май 2011 г. Google заменя логото с дудъл, посветен на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. На 22 март 2011 г. Google получава патент за „Google Doodle“.



Google

Google Търсене е най-голямата търсачка в World Wide Web. Чрез различните си услуги Google получава над 200 милиона заявки всеки ден. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на Интернет. „Която и да е информация е на един Google разстояние.“ – този афоризъм (или не) описва най-точно значението му.

Google Книги

Google Книги е услуга, която индексира и предоставя за ползване на потребителите на Google книжното наследство на човечеството. В момента е в експериментална фаза (бета версия), но вече може напълно да се използва. Google дигитализира и публикува онлайн каталог от книги и текстовете им в цялостен и частичен вид, съдържащ огромен брой томове от всички времена.

Когато се ползва английският интерфейс, независимо дали на адрес www.google.bg или www.google.com, то търсенето на книги е напълно интегрирано с уеб-търсачката и връща евентуалните резултати в горната част на списъка с намерените сайтове, със специален символ, изобразяващ купчина книги. Търсенето е в целия текст на книгата.


Google Изображения

Google Изображения е услуга, която търси изображения в уеб. Ключовите думи за търсене са образувани от името на файла, текста на връзката към изображението и текста към изображението.

Резултатите от търсенето зависят от потребителските настройки. Най-много резултати се получават при английски интерфейс, търсене в страници на всички езици и нефилтриране на порнографията – отбелязва се SafeSearch Filtering – Do not filter my search results.


За търсенето на картинки филтрацията може да се изключи и при интерфейс на руски език. С интерфейс на български това не е възможно.


Gmail

Gmail е уеб базиран пощенски клиент. Потребителите имат възможност да получават своите писма и от други локални клиенти. Това, както и други добавени функционалности, прави услугата на Google доста популярна и удобна за ползване.

Google+

Google+ е услуга за социална мрежа, която стартира на 28 юни 2011 г. [8] Тя интегрира социални услуги като Google профили и Google Buzz, но и въвежда нови услуги като Circles (Кръгове), Hangouts (Терени), Sparks и Huddles. [9]

През януари 2013 г. броят на активните потребители (такива, които ползват социалната мрежа поне веднъж месечно) на Google+ е 343 милиона души (25% от потребителите на Интернет в света), като по този показател тя е втората най-популярна социална мрежа след Фейсбук. [10]


Google Земя

Google Земя е софтуерна програма за географска и спътникова информация с променлива резолюция, проектираща се върху виртуален глобус.

Google Карти

Google Карти е услуга, която позволява разглеждане на карти, намиране на път между 2 точки и др.

iGoogle

iGoogle е услуга на Google, която представлява Ajax-базирана персонализирана начална страница, която може да бъде настройвана по желание на потребителя. Може да съдържа много приставки като календар, RSS потоци с новини, YouTube канали, часовници, цитат на деня, търсене на продукти в eBay, таймери и още много други. – прекратена след ноември 2013 година

YouTube

Видеопорталът YouTube е закупен от Google на 10.10.2006 г. за сумата от 1,65 млрд. долара, което се превръща в най-скъпата покупка на Google дотогава. Въпреки покупката, Google оставиха 65-те служители на YouTube да работят самостоятелно.

През януари 2013 г. YouTube е четвъртата най-посещавана социална мрежа в света, като 21% от потребителите на Интернет в света са активни потребители на YouTube (такива, които ползват YouTube поне веднъж месечно). 


Google Преводач

Google Преводач е сървърно приложение за машинен превод, което превежда между 58 различни езика. Различните браузъри имат добавки, които позволяват преводът да се извърши директно в браузъра. Могат да се превеждат и цели уебсайтове, както и по-големи документи. Софтуерът се базира на т. нар. corpus linguistics (набор от устойчиви словосъчетания), при който програмата „учи“ от професионално преведени документи, предимно от ООН и Европейския парламент. Колкото по-голяма е справочната база, толкова по-вероятно е преводът да е по-точен. Все пак преводът си остава машинен и затова е предвидена възможност потребителят да избере алтернативен или да предложи по-добър превод.

Google Art Project

Google Art Project е онлайн платформа за достъп до изображения с висока резолюция на произведения на изкуството.

Придобивания

На 15 август 2011 г. Google обявява, че планира да закупи компанията Motorola Mobility (вж. Motorola) за 12,5 млрд. долара. Осъществяването на сделката зависи от регулаторните органи в САЩ и Европа. На 22 май 2012 г. сделката е приключена. Google става собственик на Motorola Mobility, като сменя нейния CEO.

Няма коментари:

Публикуване на коментар