29 януари 2016 г.

Сайтове с joomla!

Joomla! [dju:mla] (Джумла!) е безплатна система за управление на съдържанието (CMS-Content Management System) с отворен код, написана на PHP, за публикуване на уеб съдържание. Използва база данни MySQL и техники на Обектно-ориентирано програмиране ООП. Joomla включва/съдържа възможности като кеширане на страници (page caching) за подобряване на изпълнението, RSS четци (на англ. RSS feeds), версии на страниците за печат, предаване на кратки новини (т.нар."news flashes"), блогове, анкети (web polls), уеб сайт търсене и езикова локализация.

Към юли 2013 г., Joomla! е била изтеглена над 35 милиона пъти. Над 6000 безплатни, некомерсиални разширения са достъпни от официалната страница на Joomla! Смята се, че тя е втората най-използвана CMSсистема след WordPress.

Джумла има редица преводи на над 60 езика, измежду които и български. Глобалната общност от потребители и разработчици се състои от над 150 хиляди души, а в българския портал на системата има близо 3000 потребители.

Joomla е резултат от отцепването на екип от Mambo на 17 август, 2005 , който взима сорс кода и започва самостоятелна разработка върху него.

Разработчиците от Joomla! създават уеб сайт, наречен OpenSourceMatters.org (OSM), за да разпространяват информация за потребителите, разработчици, уеб дизайнери и за общността като цяло. Ръководител на проекта Андрю Еди (Andrew Eddie) написва писмо, което се появява в частта за известия на обществен форум mamboserver.com. В рамките на един ден малко повече от хиляда души се присъединили към OpenSourceMatters.org повечето, от които изразявали своята подкрепа и насърчавали проекта, в резултат на което сайта бил претоварен и блокирал.

През първите две седмици след съобщението на Андрю Еди, екипите биват реорганизирани и Общността продължава да расте.

На 18 август Андрю Еди призовава общността да избере име за проекта от списък с предварително избрани имена. Основният екип посочил, че ще вземе окончателното решение за името на проекта в зависимост от решението на общността. В крайна сметка основният екип избира име, което не е в списъка с предложени имена. На 22 септември новото име "Joomla!", бива обявено. Това е английското произнасяна на думата от езика Суахили Jumla, която означава "всички заедно" или "като едно цяло". На 26 септември, екипът разработчици представя лого и приканва Общността за гласуване по него. На 29 септември е взето решение.

Joomla печели наградата Packt Publishing Open Source Content Management System през 2006 г., 2007 г. и 2011 г.

На 27 октомври 2008 г., Packt Publishing обяви, че Johan Janssens е "най-ценният човек" (MVP), заради работата му като един от водещите разработчици на версията 1.5 Joomla. През 2009 г. Луи Ландри получава наградата "Най-ценен човек" за ролята си на архитект и координатор за развитието на Joomla.


История на версиите


Joomla 1.0 е пусната на 22 септември 2005 г. въз основа на Mambo 4.5.2.3.

Joomla 1.5 е пусната на 22 януари, 2008. Най-новата версия е 5.1.26 пусната на 27 март, 2012.

Joomla 1.6 е пусната на 10 януари, 2011

Joomla 1.7 е пусната на 19 юли 2011 г., шест месеца след 1.6.0.Тази версия добавя по-голяма сигурност и по-добри инструменти за миграция.

Joomla 2.5 е пусната на 24 януари 2012 г., шест месеца след 1.7.0.

Joomla 3.0 е пусната на 27 септември 2012 г.

Joomla 3.1 е пусната до 24 април 2013 година.


Внедряване и инсталиране

Подобно на много други популярни уеб приложения, Joomla може да се изпълнява на LAMP (безплатен пакет софтуер, с отворен код). 

Много хостинг доставчици имат контролни панели, които позволяват автоматичната инсталация на Joomla. На Windows, Joomla може да се инсталира с помощта на Microsoft Web Platform Installer, който автоматично разпознава и инсталира всичко липсващо, като например PHP или MySQL.[16]

Joomla се радва на силна подкрепа от хостинг доставчици, които се специализират в нея или могат да я поддържат. Много уеб сайтове предоставят информация за инсталиране и поддръжка на Joomla сайтове.


Шаблони за Joomla

Шаблоните за Joomla са многостранни разширения, които са отговорни за оформлението, дизайна и структурата на задвижваните от Joomla сайтове. Докато CMS управлява съдържанието, шаблоните управляват външния вид, усещането за елементите на това съдържание и цялостния дизайн на задвижваните от Joomla сайтове. Съдържанието и дизайна в шаблоните на Joomla са отделни и могат да се редактират, променят и изтривани поотделно. Шаблонът е мястото, където е зададен дизайна на основният лей аут за сайт на Joomla. Това включва, мястото където потребителите поставите различни елементи (компоненти, модули и плъгини), които са отговорни за различните видове съдържание. Ако шаблонът може да бъде персонализиран от потребителя, потребителят може да промени разположението на съдържанието в сайта, например, да постави главното меню от дясната или лявата страна на екрана.

Има много платени и безплатни шаблони на разположение в Интернет.


Компоненти на шаблона

Layout
Шаблонът е мястото, където зададен дизайна на главният лей аут за Joomla сайт. Това включва мястото, където потребителите поставят различни елементи (компоненти, модули и плъгини), които са отговорни за различните видове съдържание.

Цветова схема
Използвайки CSS в дизайна на шаблона, потребителите могат да променят цветовете на фона, текст, линкове или почти всичко, което те биха могли да променят използвайки (X)HTML.

Снимки и ефекти
Потребителите могат също да контролират начина, по който изображенията се извеждат на страницата и дори да създадават флаш ефекти като падащи менюта.

Шрифтове
Същото важи и за шрифтовете. Дизайнът за тях е заложен в CSS файла на темплейта създавайки единен изглед за целия сайт, което прави лесно промяната на целият изглед само чрез промяна на един или два файла, а не всяка една страница по отделно .

Разширения за Joomla
Разширенията за Joomla спомагат за разширяването на възможностите на Joomla сайтове. Има пет вида разширения: компоненти, модули, плъгини, шаблони и езици. Всяко едно от тези разширения управлява конкретна функция.

Компоненти
Това е основно средство, което разширява функционалните възможности на Joomla и представлява набор от скриптове, които отговарят за определени функции. В повечето случаи компонентите се виждат в централната колона на сайта. Компоненти в Joomla се явяват форуми, файлови архиви, галерии, системи за статистика, и т.н. Управление на потребителите, създаване на категории, — всичко това се изпълнява от компоненти. Компонентите в Joomla, се състоят от 2 части: административен панел на компонента и фронтенд (сайт). Една от частите може да отсъства, например стандартния компонент Search няма административна част, а компонента Config (настройка на глобалните параметри в сайта), съдържа само административна част.

Плъгини
Това са по-напреднали разширения и по същество, обработват дадено събитие. По време на изпълнение на част от Joomla, на модул или компонент, събитие може да бъде задействано. Когато събитие се задейства, плъгина може да бъде извикан, за да се справи с това събитие. Например, плъгин може да блокира потребителски статии или да филтрира лоши думи.

Шаблони
Описват основния дизайн на сайтовете в Joomla. Tе са разширенията, които позволяват на потребителите да променят външния облик на сайта. Потребителите ще виждат модули и компоненти в шаблона. Те са адаптивни и гъвкави. Шаблоните определят "стила" на даден сайт.

Модули
Средство за разширяване на възможностите в Joomla. В повечето случаи, модулите изпълняват функции, които показват информация и се явяват допълнение към компоненти. Модулите се разполагат в ляво или дясно на сайта. Примерни модули са: навигационното меню, календари, списък с популярни статии и т.н. При публикуване на модула може да укажете на каква позиция в шаблона да се намира той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар