25 януари 2016 г.

Какво е торент система?

Торент система

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Схема на обмена на данни (рееr to peer)

Торент мрежата представлява начин за обмен на файлове, базиран на система P2P (рееr to peer). Този обмен между крайни потребители се осъществява посредством торент тракер — сървър съдържащ информацията, предоставена от потребителите на една глобална мрежа. Тази информация е под формата на торент файлове — файлове с разширение .torrent, съдържащи данни за това, което искате да свалите. Тегленето на информация от торент тракер се осъществява с торент клиент — програма, работеща с peer to peer мрежите. Популярни торент клиенти — BitComet, BitSpirit, Azureus, µTorrent, FlashGet, Internet Download Manager и др.



В България вече са провеждани няколко акции от полицията срещу собственици на торент сайтове. След подобна намеса в Швеция вече съществува Пиратска партия, която почти достига бариерата за влизане в Парламента. След нея възниква подобна политическа сила и в САЩ заради атаката срещу торент тракера Pirate Bay.В някои държави, сред които и България, се търсят начини системата да бъде забранена, тъй като посредством нея се разменят филми, музика, игри и софтуер, с което се нарушава авторското им право. 


Тъй като самите програми не са незаконни, а разменянето става посредством интернет, властите се целят в собствениците на сайтове с такова съдържание. Привържениците на торент системата обаче са на мнение, че чрез нея могат и се разменят много други файлове, които не са незаконни, като електронни книги, лични филми, програми, музика и картинки, освободени от права от авторите им. По тази причина законодателството все още не е решило въпроса в повечето държави.


В БитТорент системата за дистрибуция на файлове, "торен файл" се нарича определен компютърен файл, който съдържа мета-данни за отдалечени файлове или папки, и обикновено в него има също и списък с местата от мрежата, където са тракерите (компютри, които помагат на участниците в системата да се намерят един друг и да заформят продуктивни групи за дистрибуция, наречени рояци (swarms).

Торентът не съдържа въпросното съдържание, той има в себе си информация за файловете, към които сочи - имена, размери, структура.

Обикновено торентите, когато са свалени имат разширение .torrent

Торентите са малки файлчета, които човек прави, за да може да сподели някакви файлове с другите хора. На пример музика, филми, програми и т. н. Да речем, че аз искам да споделя с вас колекцията си от музика. Тази музика се намира на папки на моя ХардДиск. Аз трябва да създам торент файл, който съдържа информация за това, което съм споделил – в случая музиката. Освен това във файла трябва да се въведе и информация за това къде ще се намира, тоест къде ще бъде качен този торент. Мястото където се качват тези торент файлове се нарича “торент тракер”. 


Торент тракерът е място в интернет, където се намират торентите и всеки, който влезе чрез уеб браузъра си може да изтегли споделения торент файл. След като съм създал торента за музикалната ми колекция, аз качвам файлчето на сайта на тракера. От този момент нататък, аз ставам ъплоудър (upLoader). Сега вие искате да изтеглите моята музика. 


Влизате в сайта на торент тракера, намирате торента, който аз съм качил и го теглите на компютъра си. Сега вече имате торента, който създадох в началото, но все още нямате споделената от мен музика. За да започнете да теглите реално музиката от моя компютър, трябва да заредите торент файла в торент програмата си. Това става като натиснете enter върху торента или пък ако през “файл менюто” на торент програмата заредите торент файла. Тук ще ви се появи “диалог”, в който има възможност да изберете в коя папка програмата да изтегли музиката и някои други настройки, които по принцип не е необходимо да се променят. “Табвате” до “Ok”, натискате enter и торент програмата ще започне да тегли музиката. 


От този момент нататък, докато завършите с изтеглянето, вие ставате лийчър, (човек, който тегли споделената информация чрез торента. Освен това, системата на торентите е такава, че още до като теглите, това което се е записало на диска ви, вече се споделя в мрежата. Тоест, освен, че теглите (лийчвате), вие споделяте изтегленото (сийдвате). сийдър са хората, които са изтеглили или все още теглят музиката, която съм споделил и освен мен, и те я споделят (предоставят за теглене) в мрежата. Цялата група от сийдъри и лийчъри се нарича пиъри.


Да обобщим:


Ъплоудър – човекът, който първи качва торента.

Лийчър – човекът, който тегли споделеното (download).

Сийдър – човекът, от който се тегли, този който вече е изтеглил или все още тегли информацията.

Пиъри – всичките на куп, тоест и сийдърите и лийчърите.


Много торент тракери изискват от потребителите си след като файловете бъдат изтеглени, да бъдат сийдвани поне 24 часа или до като някой друг ги изтегли. Това се налага, защото например ако вие “дръпнете” музиката от мен, аз видя, че вие сте я изтеглили и си спра торент програмата, вие пък след като сте готови с “тегленето”, изтриете торента от програмата си, става така, че няма кой да сийдва музиката и другите не могат да я теглят. 

С цел да се привличат повече сийдъри, торент тракерите имат рейтинг система. Това ще рече, че засичат колко информация като обем сте изтеглили вие и колко са изтеглили от вас. Ако не сте изтеглили нищо и нищо не са теглили от вас, рейтингът ви е 1. 

Почнете ли да теглите, рейтингът ви пада на пример на 0.5. Сийдвате ли обаче торента и някой ако “тегли” от вас, рейтингът ви ще се върне на 1. Ако продължите да сийдвате, без да теглите друго, рейтингът ви ще се покачи още. След като ви се повиши рейтингът, ще получите привилегии от тракера. На пример да имате възможност да поръчвате файлове, да не ви “изхвърля” тракерът когато е натоварен и т. н. 

Тези правила са различни в различните тракери, за това е добре, когато се регистрирате в някое такова място, да прочетете правилата на сайта и “често задавани въпроси” (FAQ). Разбира се има и тракери, които нямат такава система за отчитане, дори и не изискват от вас да се регистрирате в сайта им, но обикновено от тези места се тегли бавно, защото много малко хора остават сийдъри.


Преди да преминем към т.нар. магнитни връзки, трябва да уточним разликата мужду URL и URI:


1.  Uniform Resource Identifier (URI) e поредица от символи, използвана, за да разпознае име или ресурс в интернет. Подобна идентификация позволява взаимовръзки с ресурса през някаква мрежа - обикновено интернет - и използва специфични протоколи


2. Uniform Resource Locator (URL) е подмножество на URI, което определя точно къде е наличен вече открития ресурс и механизмът за неговото изтегляне.


Какво е magnet link?

The Magnet URI scheme дефинира формат от магнитни линкове, превърнал се практически в стандарт за разпознаване на файлове по-скоро по тяхното съдържание, отколкото по физическото им местоположение.
Въпреки, че магнитните линкове могат да се използват за хиляди други неща, те са особено полезни във peer-to-peet file sharing (цъкнете на линка) системни мрeжи, защото позволяват ресурси да бъдат сваляни без постоянна нужда от хост на линия и информацията в тях може да се тегли от стотици различни места по света, без някой да контролира този процес.



1 коментар: