26 януари 2016 г.

Историята на Майкрософт и хората зад нея

Microsoft Corporation 


(чете се Майкрософт корпорейшън) е американска транснационална компания, развиваща дейност в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер. Седалището ѝ е разположено в гр. Редмънд, САЩ, най-известните ѝ продукти са операционната система Windows и пакетът от текстообработващи програми Microsoft Office. Тя е първият по големина доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 65,7 милиарда долара и общ обем на продажбите от 77,85 милиарда долара (2013). Компанията е основана през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън. Компанията е обвинявана няколко пъти в злоупотреба с монополното си положение. Съществува и български филиал на фирмата, „Microsoft България“ ООД.

През 1999 г. компанията става най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 620,58 млрд. щатски долара. През август 2012 г. Apple подобрява този рекорд, като постига пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара. 

Microsoft Windows
Windows е най-използваната компютърна операционна система в света, достъпна на 137 езика. Над 90% от компютрите по света я използват. Освен за компютри, тя се използва и за смартфони, сървъри, таблети и други устройства.

Microsoft Office
Microsoft Office е пакет от приложения за офиса. Последната версия е Office 2016, пусната на пазара на 29 юли 2015 г. Microsoft Office има версии за Microsoft Windows, Android, Mac OS X, iOS и Windows Phone.

Windows Phone
Windows Phone е операционна система за мобилни устройства (смартфони), разработена от Microsoft, наследяваща платформата Windows Mobile. Windows Phone предлага една изцяло нова визия и функционалност, в крак с модерния начин на живот и постоянната свързаност към Интернет, която е добре комбинирана с мощен хардуер, осигуряващ оптимален комфорт при ползване с разнообразна мултимедия.

Xbox
Xbox e серия от игрални конзоли, разработени от Microsoft. Xbox е най-големият конкурент на Playstation на Sony.


Кой е Пол Алън?


Пол Алън (на английски: Paul Allen) е американски предприемач и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“. Роден е на 21 януари 1953 в Сиатъл. Той е един от най-богатите хора в света. През 2006 г. е на шесто място в списъка на милиардерите на списание Форбс.

В момента живее в Мърсър Айлънд, Вашингтон.

Пол Гарднър Алън е роден в Сиатъл в семейството на Кенет Алън (директор на библиотеката към университета Вашингтон и Faye G. Allen). Той посещава престижното частно училище Lakeside School в Сиатъл. Там той се запознава с Бил Гейтс.

Заедно с Бил Гейтс, той е създател на Microsoft (в началото - Micro-Soft) в Албакърки, Ню Мексико през 1975 и започва да продава BASIC, който представлява програмен език от високо ниво. През 1980 г. Пол Алън оглавява сделка за закупуването на операционна система 86-DOS за 50 000 долара.

През 1983 Пол Алън заболява от Ходжкинов лимфом (раково заболяване на лимфните възли). Преди да се оттегли от Microsoft и да започне да се занимава със своето здраве, се смята, че той подслушва сериозен разговор между Бил Гейтс и Стив Балмър, които обсъждат здравето на Алън и това как да вземат неговият дял от компанията ако той евентуално почине. Алън никога не потвърждава тази информация, а няма и доказателства, за да я затвърди.

През Ноември 2000 година Пол Алън се отказва от Microsoft, но след молба от страна на компанията, той остава като съветник относно развитието й. Той се дистанцира от компанията като продава дял от 68 милиона долара. Пол Алън все още притежава дял от Microsoft, който достига 138 милиона долара.Кой е Бил Гейтс?


Уилям Хенри Гейтс III (по-известен като Бил Гейтс) е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“. Днес притежава около 1,1 милиарда от акциите ѝ, което се равнява на около 41 милиарда американски долара и е около 10% от основния капитал на фирмата.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955. Семейството му е заможно и има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката - неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат. 

Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено с математическите си възможности. Родителите му виждат неговия талант и решават да го пратят в частното училище „Лейксайд“, като искат той да развие своята заложба там. Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите.

През 1968 година преподавателите в „Лейксайд“ решават да запознаят учениците си с компютърната материя. По това време компютрите били доста големи и доста скъпи за финансовите възможности на едно училище. Компютърът, който се намирал в „Лейксайд“, бил „DEC PDP-10“, собственост на General Electric.

Бил Гейтс, Пол Алън и няколко други ученици от „Лейксайд“ (много от тях по-късно са назначени в „Майкрософт“ за програмисти) веднага станали неразделни с компютъра. Те стояли в залата, в която се намирала машината, цели дни и нощи, като пишели програми, четяли компютърна литература и правели всичко, което да увеличи познанията им в компютърната наука. 

Но това скоро започнало да им създава проблеми — те не пишели домашните си работи, понякога не влизали в час и прекарвали цялото си свободно време пред компютъра в сградата на училището. (Имало точно определено време, което се давало от дадена фирма, през което даден компютър можел да се използва от училището - учениците изразходвали това време само за наколко седмици.)

В края на 1968 в Сиатъл била създадена „Компютър Сентър Корпорейшън“. Тази фирма предоставила на училището още време, през което може да се използва компютърът. Но скоро това ѝ донесло проблеми, защото учениците започнали да тестват сигурността на системата, като по този начин предизвиквали нейното забиване няколко пъти. Те дори променяли файла, който показвал колко време оставало на училището да използва компютъра. Именно заради това Computer Center Corporation прекъснали достъпа за няколко седмици.

През 1968 Бил Гейтс и Пол Алън основали Лейксайд Програмърс Груп. Те искали да намерят начин да използват компютърните си умения в реалния свят. Тяхната първа възможност била резултат от причината, заради която били изхвърлени от списъка на „Компютър Сентър Корпорейшън“. Компанията видяла, че има доста пропуски в сигурността и стабилността на системите си и затова решила да наеме Бил Гейтс и приятелите му да тестват сигурността на системите, а като отплата щели да получат неограничено време, през което можели да използват училищния компютър.

През 1969 „Компютър Сентър Корпорейшън“ започнала да изпитва финансови проблеми, като фалирала през март 1970. Затова „Лейксайд Програмърс Груп“ трябвало да намерят друг начин да си осигурят още време, през което можели да използват компютъра. Младите ученици искали да намерят начин да продължат да развиват таланта си. Възможността им дошла с „Информейшън Сайънс Инкорпорейтид“, които наели учениците да направят разплащателна програма. Като награда им се предоставя още време за ползване на училищния компютър и за първи път получават доходи.

Същевременно те работят и върху програма, която представлява училищен каталог. Младите програмисти търсели всяка възможност да изкарат някакви доходи от прогамиране. Още един техен успех бил с компанията TRW, която наема Бил Гейтс и Пол Алън да оправят бъг в системата им, който бил подобен на този в „Компютър Сентър Корпорейшън“. От този момент те двамата започнали да се утвърждават като сериозни програмисти и вече искали да създадат своя собствена софтуерна компания.

През 1973 Бил Гейтс бил приет в Харвардския университет. Започнал да учи, но отново, както в Лейксайд, след като открил компютърния център в „Харвард“, забравил за учението. Бил и Пол поддържали връзка дори далеч един от друг. Те обсъждали често идеята да създадат своя компания. 

След края на първата учебна година в „Харвард“, през лятото двамата започнали да работят в „Хъниуел“. След края на лятото Пол Алън започнал все повече да настоява да създадат софтуерна компания, но Бил Гейтс не можел да бъде достатъчно сигурен в техния успех, за да прекъсне обучението си в „Харвард“.

През декември 1974 Алън бил на път към Гейтс, когато се спрял в един магазин. Това, което видял вътре, променило техния живот завинаги. На корицата на списание „Популар Електроникс“ имало снимка на „Altair 8800“ и заглавие под него „Първият комерсиален микрокомпютър“. 

Той занесъл списанието на Гейтс и те видели в този микрокомпютър своя голям шанс, знаейки, че той щял да има нужда от програми, с които да работи. След няколко дни Гейтс се обажда на MITS („Микро Инстрюментейшън Енд Телеметри Систъмс“), създателите на „Altair 8800“. Той им казал, че двамата с Пол са създали версия на BASIC, която може да работи на техните компютри. Това било лъжа, те дори нямали написан един ред с код, защото не притежавали „Altair 8800“, но MITS не знаели това и били доста заинтересовани от тяхното творение. Затова Бил и Пол започнали да работят върху BASIC, както били обещали. 

Съставянето на кода било поверено на Бил Гейтс, а Пол Алън подготвял емулация на „Altair“ на „PDP-10“. След осем седмици те били готови и Алън трябвало да отиде до MITS, за да тества творението им. Когато Пол сложил програмата в „Altair“, той за първи път се докосвал до този компютър. Ако емулаторът, който той бил направил, или част от кода на Гейтс не работела, тяхното начинание щяло да завърши с провал. За негова радост това не се случило, защото програмата работела перфектно. Първо компютърът извел съобщението „memory size?“ Пол въвел „7K.“ след това написал „Print 2+2.“ и за негова радост компютъра изписал „4“. MITS решили да купят правата върху BASIC от двамата програмисти.

В този момент Бил видял, че има доста големи възможности в софтуерния бизнес, и прекъснал обучението си в „Харвард“. Той и Пол Алън създали компанията „Майкрософт“ през лятото на 1975, когато Бил Гейтс бил едва на 19 години.


От 7 юни 2007 г. Бил Гейтс се счита за випускник на Харвардския университет. Решението да се връчи диплома на Гейтс взема администрацията на университета „поради неговите особени заслуги“.

На 7 януари 2008 г. Бил Гейтс обявява намерението си през юли същата година да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията Майкрософт, като насочи дейността си в областта на благотворителността.

Последният за Бил Гейтс ден като ръководител на Майкрософт е 27 юни 2008 г. Въпреки това той не скъсва напълно с компанията — Гейтс остава председател на Съвета на директорите (но без изпълнителни пълномощия), ще се занимава със специални проекти, а също така остава най-големият притежател на акции (8,7 %) от Майкрософт.
А кой е Стивън Балмър?


Стивън Балмър (роден на 24 март 1956) е американски бизнесмагнат, главен изпълнителен директор на корпорацията „Майкрософт“ (Microsoft) от януари 2000. По време на управлението му до 2013 г. компанията утроява оборота си и удвоява печалбата си.

Балмър е първият човек, който е станал милиардер (в щатски долари) чрез акции в корпорация, която не е основана от него или негов роднина. В класацията на най-богатите хора на света за 2006 на списание Forbes Балмър със своите 13,6 милиарда долара е на 24 място сред най-богатите хора на света.

Според анализ на Forrester Research Балмър бива правилно критикуван за това, че е хванат неподготвен от изместването на пазара на домашни компютри към таблети, но трябва да бъде похвален за успешните продукти като игровата конзола Xbox и търсачката Bing. 

Стив Балмър е роден през 1956 г. и израства близо до Детройт. Запознава се с Бил Гейтс през 1973 г. по време на следването им в университета Харвард. Там завършва специалност „математика и икономика“. Работи две години в Проктър и Гембъл като асистент продуктен мениджър и посещава Graduate School of Business към Станфордския университет. 

Стивън Балмър се присъединява към Майкрософт на 11 юни 1980 и в момента е най-старият ѝ сътрудник след Бил Гейтс. През годините е ръководил много отдели, в това число „Operating Systems Development“, „Operations“ и „Sales and Support“. През юли 1998 г. е избран за президент, а на 13 януари 2000 г., когато Бил Гейтс се оттегля от поста на главен изпълнителен директор, Балмър заема неговото място.
На 22 август 2013 г. обявява, че ще се оттегли от поста на главен изпълнителен директор в следващите 12 месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар