3 август 2015 г.

Съвети при депресия

Когато сте в депресия, има три типа състояния, които са много различни едно от друго:
1. Искам да се самоубия.
2. Искам да умра.
3. Не искам да живея.

При първото, трябва спешно да отидете на психиатър и ако продължите да го мислите, да постъпите в болница. В това няма нищо срамно, всеки човек понякога има нужда от помощ и е тъпо да не я поиска.
При второто, трябва да отидете на психолог и да откриете причините, защото е доста трудно сами да ги намерите.

Сега ще говорим за третото.

Като човек, който е минавал през депресии, препоръчвам следното:
Седнете спокойно, помислете и напишете всички причини поради които не ви се живее. Най-вероятно не са логични, но вие, бидейки в състояние на изкривено съзнание, едва ли ще разберете това.

Ще отворя една скоба, за да вметна, че намирам за забележително как психическото състояние определя съзнанието и отношението към всичко, което ни заобикаля. Проблемите изглеждат нерешими, появява се страх от бъдещето, изглежда сякаш всичко е против вас.

Най-добре ще е да има външен човек, с когото да обсъдите всички тези причини, но това не е задължително. Друга възможност е просто да се съсредоточите и да помислите върху 
изредените неща. Обикновено, една от тях е, че не се наслаждавате на живота. Помислете и напишете всичките неща, които сте правили преди и които са ви носили наслада. Вероятно някои от тях вече не ви носят, а други не ви се правят. Помислете още. Трябва ви цел. В идеалния случай ще превърнете някакъв недостатък, в предимство.

Ако мислите достатъчно време, мозъкът ви сам ще ви подскаже решение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар